Kört fast med barnen? Prova en lek – det kan hjälpa

Som jag skrivit om tidigare här på bloggen har vi vuxna lätt att underskatta hur viktigt det är för barn att få leka, inte minst med oss. Det hjälper dem att komma genom jobbiga känslor, lära sig nya saker och mycket annat.

Vill du snabbt ha några nya uppslag på lekar som kan hjälpa, så kan jag rekommendera sajten Playful Parenting Games (sidan har tyvärr försvunnit efter att jag skrev inlägget). Där finns lättillgängligt lekar, som förutom att de är trevliga och roliga, främjar en varm relation och känslomässig utveckling.

Se också min serie här på bloggen: Att leka med barn och serien: Playful Parenting (på engelska).

Jag vill också tipsa om maillistan/gruppen Playful Parenting och boken The Art of Roughhousing – om fysisk lek.

4 reaktioner till “Kört fast med barnen? Prova en lek – det kan hjälpa”

  1. Riktigt intressanta blogginlägg. Tycker det skulle vara riktigt häftigt att vara psykolog. Är bara 20 än så får nog skaffa mig lite livserfarenhet innan jag kan bli det.

  2. Kommer man i håg något från sina första månader i livet? Jag menar kan man på något sätt bli ”skadad” av det som hänt under den tiden? Vet du det?

  3. Tack för kommentaren!

    På frågan om man kan bli skadad, så rekommenderar jag boken Kärlekens roll av Gerhardt. Hon beskriver bland annat forskning på hur deprimerade mammor påverkar sina barns hjärnutveckling genom att ge för lite känslomässig respons på barnet. Som jag uppfattar det är forskningen tydlig med att hjärnan påverkas, vilket skulle kunna beskrivas som ”skador”.

    Sen den första frågan – om man ”minns”, där är det ju så att hjärnan utvecklas väldigt mycket genom barndomen, vilket gör att man inte direkt har tillgång till de första månaderna i form av vanliga minnen, men de känslomässiga spåren av den tiden tror jag sitter kvar i någon form, kanske som vaga minnen av känslostämningar, och som en känslomässig prägling, eller något sånt. T.ex. verkar vissa personer ha lättare att uppfatta världen som elak och hotfull än andra, något som eventuellt skulle kunna härledas till prägling från den tidiga tiden i livet.

    Hälsningar Daniel

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *