Ny inspirerande bok om fysisk lek

Lek – särskilt aktiv, fysisk lek – gör barn smarta, känslomässigt mogna, omtyckta och älskvärda, etiska, fysiskt kapabla och fulla av glädje.

Vi överdriver inte (mycket). Fysisk lek aktiverar många olika delar av hjärnan, från amygdala, som processar känslor, och lillhjärnan som hanterar motorik och komplexa rörelser till framhjärnan som står för högre intellektuellt tänkande… fysiska lekstunder är bra för kroppen och hjärnan såväl som de högsta delarna av den mänskliga anden: Stolhet, integritet, etik, medkänsla och samarbete. (ur The Art of Roughhousing)

Jag har tidigare berättat om den nya boken om fysisk lek, The Art of Roughhousing av  Anthony DeBenedet och Lawrence Cohen, med underrubriken Good Old-Fashioned Horseplay and why Every Kid Needs it (på BokusAdLibris). Jag har idag fått hem den och den är precis så spännande och inspirerande som jag hade hoppats.

Jag har ju tidigare skrivit om hur välgörande och utvecklande det är för barn att leka med sina föräldrar (se Serien barns lek här på bloggen, och serien på engelska: Reading Playful Parenting). Boken går igenom forskning och benar ut vad barn och vuxna behöver lära sig för att bli bra på att leka – med fokus på fysisk lek, såsom kuddkrig, rida häst och brottning. Men det som jag tycker allra mest om med boken är att den är full av roliga exempel på lekar som man inte kan bärga sig inför att prova med sitt eget (eller andras) barn. Det finns också teckningar till varje exempel, vilket gör det enklare om man har svårt att tänka sig att läsa en hel bok på engelska.

Jag tycker man ser allt fler barn (och vuxna) som fastnar framför olika skärmar (video, TV, spelkonsoler osv), och i det perspektivet är det viktigt att det nu kommer en bok som för fram fysisk lek på dagordningen för föräldrar och andra som har med barn att göra.

Om någon skulle vilja ta ett initiativ och ordna någon lektillställning såsom nedan, är ni verkligen välkomna att höra av er!

(Video från en lektillställning ordnad av författarna till boken)

Kan också rekommendera ett inslag från Today Show om boken.

5 reaktioner till “Ny inspirerande bok om fysisk lek”

  1. Tack för inspirationen! Jag ska börja leda en föräldrabarngympa från och med nästa vecka och fick många bra tips från videon här. :)

  2. Det här låter ju bra. Jag älskar att brottas, leka lejon etc. med min snart 3-åriga tjej och det gör pappan med. Och lilltjejen är enormt fysisk och initierar vilda lekar i tid och otid. Problemet är att på dagis (hon går ännu bara 2 dagar i veckan) har personalen yttrat en del kommentarer om att hon är för hårdhänt (hon kan faktiskt knuffa till någon helt oprovocerat och sedan skratta som om det vore på lek) och vissa av barnen (som inte alls är så fysiska) kan bli rädda för henne. Även om hon inte alls är rädd för kontakt så kan jag uppleva att hon ibland, i sin kontakt med andra barn, är för fysisk. Andra barn kan springa ifrån henne och undra vad det är för typ som nu förföljer dem eller just brottat omkull dem. Kan det bli för mycket fysisk lek?

  3. Tack Cisi för kommentaren! Kort svar: I den åldern 1-3 år när man börjar dagis, så ser jag det som helt normalt att barn har svårt med de ”sociala koderna”, dvs hur mycket eller lite de bör brottas och ta i andra barn. Tror inte att det är något att vara orolig för. Man bör såklart samtidigt försöka ha koll på om knuffarna står för en ilska som barnet behöver få ett annat utlopp för.
    Hoppas detta är lite av svar, hälsningar Daniel

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *