Psykiatri-iniativ

Jag blir glad att läsa när människor på olika sätt debatterar och funderar över psykiatrin och hur vi bäst kan hjälpa människor med psykiska problem. Den senaste veckan har jag stött på flera såna initiativ:

Forum för ny psykiatri på Facebook. Har funnits i tre månader, och ska tydligen träffas om några veckor. Så här långt verkar det vara ett initiativ med både drabbade och professionella och allmänhet, vilket jag tycker är en bra princip. (Jag tror man behöver vara inloggad på Facebook för att se deras sida)

Förra veckan hade Nya Vågen i kulturradion i P1 ett psykiatritema – Dårfinkar och Dönickar. Kanske inte så mycket nytt, tycker jag, men ändå bra att det tas upp i kulturradion.

P1 har tydligen också en annan satsning om psykiatrin, Det svenska psyket, som Lukaspsykologen skrivit ett intressant inlägg om.

När jag ändå är igång passar jag på att tipsa om en lång och mycket välskriven artikel i Wired om arbetet med den nya diagnosbibeln DSM-5: Inside the Battle to Define Mental Illness. Den tar upp de moraliska problemen när läkemedelsindustrin har enorma intressen av att nya diagnoser hela tiden tillförs. Och den vidrör också problemen med att överhuvudtaget säga vad som är friskt och sjukt och så.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *