Varning för Sensaslim

Nu har ett nytt bantningspreparat börjat marknadsföras i Sverige, Sensaslim. Deras banners verkar ha börja komma upp de senaste veckorna, om man försöker följa spåren på nätet.

Nyfiken som jag är så sökte jag på nätet och fann att den forskare som citeras på deras svenska hemsida (dietspray.nu), Matthew Capehorn, har slutat på företaget och säger att han aldrig fått se den forskning som sägs stödja medlets effektivitet. – se bl.a. The AustralianChoice och The Conversation.

Den sistnämnda artikeln berättar också att Sensaslim försökt stämma en forskare som anmält dem till myndigheterna för falsk marknadsföring.

I bannern påstår de att de ”blivit stämda i domstol för att man förlorar för mycket i vikt”. Detta är inget jag hittat något om på nätet. Deras svenska sida verkar ganska underlig, för man hittar ingen varken namn eller adress på företaget som står bakom. Ska bli intressant att följa fortsättningen om detta.

Som psykolog måste jag tyvärr säga att forskningen vad gäller viktminskning är ganska dyster. Det finns inga mirakelmetoder, utan de flesta som lyckas gå ner går upp igen (se t.ex. UCLA och träningslära.se). I all korthet skulle jag rekommendera en kombination av: * Acceptans av den egna kroppen * Att på djupet titta på de psykologiska faktorer som lett fram till övervikten * Små, långsamma livstilsförändringar som måste hålla över tid, inte bara i år, utan i årtionden. Verkligen ingen lätt match och varje gång jag ser såna här snabba resultat utlovas blir jag beklämd.

6 reaktioner till “Varning för Sensaslim”

 1. Tack för förtydligandet!
  Varnar dock läsarna för att kommentarer såsom ovanstående kan vara skrivna med ett marknadsföringsyfte.
  /Daniel

 2. JO jag får betalt 25 öre per kommentar som jag postar på bloggar:)

  Nej men seriöst så googlade jag på det då jag använder det själv och det faktiskt fungerar, då blir man ju lite nyfiken på vad andra tycker. Googlade även innan och läste då flera artiklar om det.

  Men jag rekommenderar ingen som är känslig för äckliga smaker att pröva det. Det smakar verkligen skit rent ut sagt, som några beska bär ungefär.

  Ps. att jag inte angett epost är pga. att jag har bara en epost och den innehåller mitt fulla namn och jag känner inte att jag vill vara hur publik som helst. Men tack för mig ändå och ett plus i kanten för en bra blogg.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *