Om ACT – Acceptance and Commitment Therapy

Jag har börjat intressera mig för ACT – Acceptance and Commitment Therapy. Det är en ganska ny avlöpare till KBT-trädet. Man pratar ofta om en s.k. tredje våg av terapier inom KBT, där man kombinerar traditionella KBT-tekniker med mindfulness, medveten närvaro och acceptans, och ACT brukar räknas som en tredje-vågen-terapi.

ACT är på ett plan ett väldigt enkelt koncept: Rådet är att när livet känns som jobbigast – försök att inte fly från jobbiga känslor, utan välkomna dem istället och tillåt dig att vara med dem, och samtidigt: glöm inte bort dina långsiktiga livsmål utan fortsätt att behålla fokus på vad som är verkligen viktigt.

Jag tror att många av dem som blir hjälpta av integrationsterapi, som jag håller på med, just har nytta av att vi där ägnar mycket tid och uppmärksamhet åt att ”bara vara” med våra känslor.

ACT har också fördelen att vara ett så enkelt koncept att det kan ges som kurser i förebyggande syfte, och det är så jag hade tänkt att hålla på med det – se vidare ActAtWork.se. Jag hoppas att få tid att skriva mer om ACT senare här på bloggen.

Några boktips: Lyckofällan av Chuck Harris (Adlibris, Bokus), Sluta grubbla, börja leva av Steven Hayes (Adlibris, Bokus)

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *