Hur man genomför varaktiga förändringar i sitt liv

Nu är det snart nyår och många vill börja det nya året med nya föresatser. Därför tänkte jag komma med några tankar och tips från mitt arbete som psykolog.

Det verkar som att det är ganska vanligt att man har ett dåligt samvete, till exempel man borde börja träna, och det där man ”borde göra” känns ganska tråkigt, och som en börda, och så lyckas man i en period få till träningen, men en stor del av ens gamla jag tycker fortfarande att träning är tråkigt. Och sen så fort man får en förkylning och det blir en paus från tränandet, så tar det där gamla jaget kommandot, och ser till att man inte fortsätter att träna, och någonstans känns det ganska skönt.

Om man vill få till en förändring som har chans att vara över tid, så behöver man vara lite smartare, man behöver fundera igenom hur man ska göra för att verkligen få förändringen att kännas rolig och meningsfull.

Här är några förslag på punkter man kan tänka på när man vill genomföra en varaktig förändring i sitt liv:

Fundera över vad du ska börja med. Träna verkar verkligen ha en bra effekt på vår psykiska och fysiska hälsa, men det behöver inte vara träning som är viktigast för dig just nu. Sätt dig en eftermiddag med papper och penna och skriv och fundera över vad som skulle vara det allra mest meningsfulla att försöka förändra just nu. Kanske drömmer du om att hitta ett nytt jobb,  eller att hitta en meningsfull relation, eller att anordna fler middagar med dina vänner. Att känna att en viss förändring är meningsfull är viktigt för att man ska orka hålla liv i förändringen över en längre tid.

Skriv ner på ett papper orsaker att genomföra förändringen och orsaker att inte göra det. Forskning visar att det är effektivt att redan från början tänka över vad som kommer att kunna göra att man inte genomför det man tänkt (se bok om MI nedan). Du kan sedan ta dessa anteckningar och sammanfatta dem och lägga i plånboken eller varför inte någonstans på datorn eller mobilen där du ser det varje dag.

Börja litet. En vanlig fälla är att sätt för höga mål. Går man till Sats eller WorldClass är det vanligt att personalen där rekommenderar att man tränar 3-4 gånger i veckan. Men för många av oss är det svårt att få till att komma till gymet så ofta, och dessa tuffa mål gör att exempelvis en vecka med 2 träningar, vilket ändå är väldigt bra, framstår som ett misslyckande. I videon nedan nämns att man kan börja med att träna 45 sekunder om dan, och jag kan förstå poängen med detta, för det allra svåraste är just att komma över tröskeln att det blir av, och då kan man fokusera på detta i början; att få till att göra det.

Några tips på vidare läsning:

Jag rekommenderar nästan dagligen bloggen Zenhabits för den lyckas på ett så enkelt och effektivt sätt fånga sån här grundläggande visdom om hur man får förändringar att fastna.

Motiverande intervju (MI) är en metod som just går ut på att locka fram motivation – se Liria Ortiz bok När förändring är svårt (AdLibris, Bokus)

ACT – Acceptance and Commitment Therapy – är ett annat koncept som jag tycker är hjälpsamt för på ett enkelt sätt åstadkomma förändring i sitt liv. Se till exempel boken Lyckofällan av Russ Harris (AdLibris, Bokus).

I mitt nästa inlägg berättar jag om hur jag själv minskade ner på min Facebookanvändning.

Jag kan också rekommendera följande videoklipp med Oliver Burkeman, som också tar ett annorlunda och uppfriskande perspektiv på förändring (på engelska).

2 reaktioner till “Hur man genomför varaktiga förändringar i sitt liv”

  1. äntligen kritik o ett försök att skratta åt vår fåniga vilja att kunna fixa allt, självklart ska det komma från en engelsman – folket som förlorade ett imperium

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *