Om mod

När jag gick på psykologlinjen tror jag inte ordet ”mod” nämndes en enda gång.

Jag tyckte nedanstående TedTalk av Brene Brown var väldigt bra. Hon för liksom in frågorna om mod och sårbarhet i en vetenskaplig kontext, och lyckas på en kort tid säga väldigt viktiga saker om vår tid och vårt samhälle. I korthet pekar hon på att vi tycks vara väldigt rädda för att erkänna våra tillkortakommanden, vår ångest och vår osäkerhet. Men att hennes forskning tyder på att människor som kan erkänna dessa sidor av sig själva har tydligt bättre chanser att klara av livets motgångar på ett konstruktivt sätt.

Jag tycker också Brown på ett vältaligt sätt fångar många av grundvärderingarna i den terapi som jag håller på med.

Jag kommer också att tänka på det jag skrev för några veckor sedan om kungens otrohet. Brown tar just upp hur fel det blir när man ser någon i media som verkar vilja undvika att prata om sina tillkortakommanden.

Jag är skyldig ett tack till Bipolar Blast där jag såg detta videoklipp.

7 reaktioner till “Om mod”

 1. Jag tror att dåvarande studierektorn Bo Heffler nämnde mod när han hälsade oss välkomna första veckan. Han gratulerade oss till att våga ”härbärgera osäkerhet”. Då trodde jag att han menade vår egen och tyckte det var bra sagt, men senare förstod jag att han menade ”de andras”, de som behöver hjälp, de som inte är normala. Då upplevde jag det inte som lika fint längre.

 2. vilken arrogans från Hefflers sida.

  tack för att du lyfter olika aspekter av läkande och mänskliga möten som ofta glöms bort. dessa holistiska och mellanmänskliga aspekter faller tyvärr alltför ofta utanför vår begreppsliga ram.

 3. Har just titta på klippet med Brené Brown. Det var underbara 20 minuter. Nu ska jag söka på hennes vetenskapliga artiklar.
  Tack för detta Daniel!

  Mvh
  Lee

 4. Dessbättre var det inte alls någon arrogans från min sida. Det kräver mod att utbilda sig till psykolog, att härbärgera både egen och andras osäkerhet, ”färdig” blir man aldrig.
  Något tal om andra som normala eller ej kan jag inte minnas. Det har det heller aldrig frågan om under mina 46 år på psykologlinjen.

  Ett blygsamt tillrättaläggande
  från Bo Heffler

 5. Tack för kommentaren/tillrättaläggandet! Och tack för besöket – roligt att höra från dig!

  Vi ses väl på nästa psykologmingel, önskar allt gott tills dess!

  Daniel

Kommentarer inaktiverade.