Förbjuda omskärelse?

Jag hör i radions Människor och tro att Vårdförbundet bestämt sig att arbeta mot omskärelse av alla barn, även pojkar.

Representanten för synagogan i Stockholm var tydligt emot dessa tankar och hänvisade till att omskärelse av pojkar är en central sak inom judendomen. Jag tänker att religioner i alla tider har anpassat sig till samtidens trender. Den kristna kyrkan har under historien predikat mycket om mannen som familjens överhuvud, vilket den inte gör så mycket längre. Väldigt tråkigt att höra när de etablerade religionerna reflexmässigt tar ställning mot förslag som syftar till att försvara barns rättigheter.

Ett annat exempel är att Alice Miller skrev till dåvarande påven och föreslog att han skulle ta ställning mot barnaga, och inte ens fick något svar.

Jag kommer att tänka på debatterna som har varit kring att förbjuda bärandet av slöja. Både den frågan och omskärelsefrågan är besvärliga eftersom det handlar om att en majoritet vill lagstifta mot en minoritets kulturella yttringar. Som jag förstår det så försöker man inom juridiken väga individens rättigheter mot gruppens och kollektivets intressen och komma fram till en vettig kompromiss. För mig ser det ut som att när det gäller slöja så handlar det om betydligt större barn och vuxna, och även om man kan se slöja som en slags förtryck så innebär omskärelse att man faktiskt helt i onödan utsätter ett spädbarn för en mycket smärtsam operation. Ett trauma.

Så vad gäller slöja tycker jag att individens och familjens rätt att bestämma själv överväger, men med omskärelse tycker jag att det borde förbjudas med hänvisning till att ett spädbarn inte kan uttrycka någon självständig vilja i en så intim och viktig fråga.

Läs gärna mer om Alice Millers syn på omskärelse.

Tillägg (20111220): Blir besviken att se att Göran Rosenberg i dagens Svenska Dagbladet försvarar omskärelse. Hans starkaste argument verkar vara att det är en central del i den judiska traditionen. För femtio år sedan skulle många ha sagt att barnaga är en central del av västerländsk barnuppfostran…

6 reaktioner till “Förbjuda omskärelse?”

 1. Vi har hatt en debatt om omskjæring i Norge de siste månedene, etter at Helsedepartementet sendte et (dårlig og uferdig) lovutkast på høring. Barneombudet har foreslått 15 (alderen da barnet kan melde seg inn og ut av trossamfunn) eller 16 (seksuell lavalder i Norge) som aldersgrense. Departementet vil ikke ha forbud.

  Som du er inne på: Alle levende religioner endres over tid, påvirket av omgivelsene de lever i. Når jødedommen overlevde selv det aller helligste i religionen, Templet i Jerusalem (som ble ødelagt av romerne), sier det seg selv at den også vil overleve et slikt ritual.

 2. Tack så mycket – vi hör alldeles för lite här i Sverige om vad som debatteras i Norge.

  Ja, det är liksom konstigt att religioner så ofta ska ta ställning EMOT förändring…
  /Daniel

 3. Viktig fråga och det finns riktlinjer från andra fall tex vid hermafrodit fall som hanterar känsliga frågor på många plan och inkluderar ingrepp på kroppen med allt vad det innebär fysiskt som psykiskt. Någonstans så tillåts något som inte är nödvändigt pga av en religionsyttring då vi har forskning som visar på att omskärelse inte rymmer någon annan funktion. Vad jag förstår har sedan Landsting (Landstingen behandlar frågan olika) tagit på sig att operera omskärelse för att annars skulle det bli gjort på en mycket mer riskfyllt och smärtsamt sätt, vilket är en fråga i sig. Nästan inga andra ”onödiga” ingrepp blir subventionerade av staten. Jag har svårt att förstå att omskärelse just är en viktig del i vilken samtida religion som helst.
  Personligen var jag på högmässa i söndags och var rätt bedrövad av hur lite 2011 Svenska Kyrkan är. Jag var rätt bedrövad när jag gick därifrån men iofs kräver jag i snitt mer utvecklade tolkningar av saker och ting.;)

 4. Som mamma tycker jag omskärelse är bra som barnuppfostran.
  Svenska pojkar pillar så mycket på sig själva även offentligt vilket är en skam.
  Utan förhud för sig barnet mer civiliserat!
  Dessutom blir min son senare mer intresserad av kärleken när tiden är kommen!
  Min första man var inte omskuren, han hade sex mer med sig själv än med mig.
  Min nuvarande man onanerar aldrig i sin ensamhet som min svenske man gjorde!
  För en kvinna är sådant avgörande.

 5. Tack Rita för kommentaren!
  Du får jättegärna berätta mer om det finns någon forskning på om omskärelse är bra för sexlivet. Jag är såklart glad att höra att du har en bra sexuell relation till din nuvarande man, men det går liksom inte att dra några generella slutsatser från dessa två exempel.
  Du får gärna kommentera denna artikel:
  http://sciencenordic.com/male-circumcision-leads-bad-sex-life
  Ditt påstående att svenska pojkar pillar för mycket på sig själva, det vill jag påpeka att det är din tolkning, skammen ligger i åskådarens öga. Jag säger inte att du har fel, bara att det är din egen personliga åsikt att detta är skamligt.
  Tack och välkommen tillbaka hälsar
  Daniel

Kommentarer inaktiverade.