ZenHabits: Det halva steget som kommer att förändra ditt liv

Bjuder idag på en översätning av texten The Half Step That Will Change Your Life  av Leo Babauta från hans blogg ZenHabits.net.

Du skulle bli förvånad om du visste hur många e-mail jag får från människor som känner att de sitter fast i sina liv.

De är utblottade eller omotiverade eller har ett jobb de hatar eller kan inte hitta sin passion eller kan inte hitta motivationen att leva hälsosamt.

Och de vet inte var de ska börja.

Det gör mig ont att läsa dessa e-mail. Det väcker i mig den smärta som jag levde med för inte så många år sedan när jag också kände att jag satt fast.

Jag vet också hur det känns att vara missnöjd med sitt liv och inte veta hur man ska förändra det. När man har försökt många sätt att förändras, men inte kunde hitta disciplinen att få förändringen att vara över tid. När man känner sig helt misslyckad för att man inte har fått ändan ur och börjat förändra sitt liv, utan skjutit upp det ännu en dag.

Problemen försvinner om man försöker ignorera dem, eller?

Jag också vet att det bara finns en väg ut ur den här gröten av elände.

Det är att göra något, oavsett hur litet.

Du behöver inte fixa allt i ditt liv just nu. Du behöver inte ens fixa en liten sak.

Du behöver bara göra en liten, minimal, nästan-ingenting-sak.

Gör en lista. Gå ut och ta en promenad. Släng lite av din skräpmat. Städa köksbordet. Lämna återbud till något i morgon så att du kan få tid att göra något nytt, skapande, oavsett hur litet detta är.

Gör inte alla dessa saker. Gör en av dem. Eller en halv, eller en tusendels sak. Det spelar ingen roll hur liten – ju mindre desto bättre.

Ta det där första steget. Fira detta första steg. Älska detta steg, inte slutdestinationen. Det här steget, även själva rörelsen att lyfta den första foten från marken och förflytta den framåt – det är allt.

Detta är sanningen, och du kommer inte att läsa om det i så många självhjälpsböcker: Lägg in vartenda uns av dig själv i det där halva steget, och var inget mer än det halva steget, och älska det av allt du har … och ditt liv har förändrats.

Med detta halva steg, är allt annorlunda. Du har inte nått några mål … men du har förflyttat dig. Du har inte skapat något särskilt … och ändå, mer än någonsin har du ändå gjort något.

Du har skapat skönhet och glädje och rörelse där det inte fanns något av detta, där förut bra stagnation och icke-rörelse och förvirring fanns. Du har förändrat världen.

Den första vanan

Välj en liten vana att lägga till dit liv. Bara en liten och lite är ett storartat.

Det kan vara skriva skriva eller måla eller skapa musik i två minuter om dagen. Det kan vara en pinsamt enkel promenad eller joggingtur eller att njuta av en skål med frukt. Det kan vara två minuters meditation eller att reflektera i en dagbok.

Njut av det som bara helvete.

Skapa en vana och du har uppnått något. Detta är en grund, något att bygga på. Sen kan du skapa en andra och tredje vana, men du kan inte ta itu med dessa utan den första.

Försök inte förändra hela ditt liv. Välj bara en liten sak.

Du kommer att bli häpen över hur mycket det här betyder. Jag blev det själv.

Lär dig att skapa vanor

Det finns många gratis resurser på Zen-Habits-sidan för att komma igång med vanor – de bästa av mina lärdomar genom åren finns här. Jag vill uppmuntra dig att använda dessa.

[sen finns också lite reklam för en kurs – The habit course – vanekursen – se vidare på originalsidan – Zen-Habits]

[Daniels kommentar: Jag kan starkt rekommendera ZenHabits-bloggen. Även om jag inte helt håller med om att det är riktigt så enkelt som han beskriver det, så tror jag att många kan hitta en hel del inspiration där – jag håller verkligen med om att just det där första steget att ta itu med något jobbigt är oändligt viktigt och som han säger, så är det liksom så att ingen annan kan ta det där steget åt en… Det gäller även steget att söka efter hjälp med något. Texten är för övrigt ej-copyright.]

2 reaktioner till “ZenHabits: Det halva steget som kommer att förändra ditt liv”

  1. Ibland slukas ens försök till förändring upp av känslan att slutmålet är oändligt långt bort och hopplöst att nå. I dessa stunder är det värdefullt att bli påmind om att de små steg man tar, de små förändringar man lyckas med också räknas. Kanske till och med är dom viktigaste.

    Tack för ditt arbete och tack för det du skriver på bloggen.

Kommentarer inaktiverade.