Risperdal och läkemedelscynism

Vill rekommendera den här videon från Al Jazeera, som tar upp att i USA ökar antalet stämningar mot läkemedelsbolag för svåra biverkningar starkt.

De tar upp exemplet Risperdal, ett s.k. antipsykotiskt läkemedel av den nyare generationen (s.k. atypiska antipsykotiska mediciner), som allmänt anses bättre an de äldre preparaten. Videon visar på personer som tagit Risperdal och drabbats av allvarliga biverkningar såsom diabetes, parkinson och gynekomasti (bröstväxt hos män).

Som vanligt är tendenserna på när det gäller rättstvister och skadestånd i USA  väldigt olika mot vad vi ser här i Sverige. Jag tycker att det är intressant att se att de höga skadeståndsbeloppen gör att riskfyllda mediciner uppmärksammas mer därborta.

Videon pratar också om s.k. off-label-förskrivning av läkemedel; att läkare skriver ut en medicin mot en åkomma som i preparatet inte är godkänt för. I USA talar de om detta som ”tax-payer-fraud”, bedrägeri mot skattebetalarna. De ser det som att skattebetalarna luras på stora mängder pengar genom dessa förskrivningar; att medicare-systemet används för mediciner som systemet inte har godkänt. Det här är också ett område där man tydligt kan se det tveksamma inflytandet av läkemedelsförsäljare (se även den här videon), genom att dessa ofta är aktiva i att informera om sådan icke-godkänd förskrivning. För mig som icke-läkare framstår det som egendomligt att vi har ett kontrollorgan, läkemedelsverket, som är tänkt att godkänna läkemedel, men att det samtidigt är tillåtet att förskriva läkemedel för helt andra åkommor än de är godkända för.

Inom psykiatrin är ju förskrivningen av epilepsimediciner som lugnande medel vanligt, och jag skulle gärna vilja se mer debatt och ifrågasättande av detta.

Läs gärna också inlägget på Beyond Meds-bloggen, där jag hittade videon.

En reaktion till “Risperdal och läkemedelscynism”

  1. kombinera psykoterapi/droger/tabletter/utmärkt: att påbörja behandling moders sida/fader/ tabletter pga? zeldox att våga tala…. nedtrappning-upptrappning hemska historier…

Kommentarer inaktiverade.