Vad kan lugna en stressad person?

Jag fantiserar ibland om att köpa en hund och i samband med detta så trillade jag in på sida som erbjuder stressade och utarbetade rehabilitering med hästar och hundar. Och de hävdade att det finns vetenskapligt stöd för detta. Då slog de mig att när läkare och psykologer träffar stressade idag så brukar man nog oftast rekommendera vila, motion och mindfulness, men att vi borde bredda råden.

Allt som ger oxytocin till kroppen borde vara bra, och det kan man få av många olika saker. Exempel på vitt skilda stressreducerande aktiviteter kan vara:

 • Vara i naturen – se forskningshänvisningar här.
 • All positiv kroppskontakt torde vara av godo. Till exempel: Brottas och tumla runt med barn. Kontakt med djur. Ridning. Aikido. Pardans. Sex och onani. Massage och kroppsbehandlingar. Har man inte tillgång till någon som masserar så finns det massor av olika tekniker för självmassage, t.ex. Do in.
 • Körsång
 • Floating – ligga i flyttank.
 • Motion i lagomna doser. Att bli lite andfådd är oftast positivt och stressreducernade, men varning för att vissa personer som är i närheten att bli utmattade sätter igång och tränar väldigt hårt, vilket kan försämra tillståndet. Utarbetade personer bör också vara försiktiga med styrketräning, som medför ganska starkt slitage på kroppen.
 • Yoga, taichi, meditation och liknande har en bra forskningsbas.
 • Att i lugn och ro sitta och prata med andra människor är något som vi antagligen ägnar alldeles för lite tid åt i vårt samhälle, och jag är övertygad om att detta har en viktig stressreducerande effekt.

I vårt stressade samhälle där vi får alldeles för lite av såna stressreducerande aktiviteter är det många som befinner sig i något slags gråzon där man kan fungera normalt, men att kroppen samtidigt börjar ta stryk av stressen, en gråzon mellan normalfungerande och utbrändhetskollaps.

När jag träffar någon som börjar närma sig utmattning, så är det ofta som att stressnivån ”fastnat” på en hög nivå. Det kan yttra sig som sömnsvårigheter, att inte kunna koppla av när man är med vänner och familj, att det tar hela semestern att bara gå ner i varv till en normalnivå.

När man ska vända en sådan negativ utmattningsspiral,  tror jag ovannämnda aktiviteter och liknande är väldigt viktiga.

Men jag passar också på att påpeka att för de flesta som på något sätt berörs av utmattning, stress och utbrändhet, så finns det också andra frågor kring livsstil och psykologi som man behöver ta itu med. Såsom att ha lagom med arbetsuppgifter hemma och på jobbet, och att lära sig att säga nej.

Ett boktips i ämnet skulle kunna vara: Hantera din stress med kognitiv beteendeterapi av Giorgio Grossi (Adlibris, Bokus). Jag kan också varmt rekommendera boken Diagnos Duktig (av Sjögren och Ernsjöö Rappe).

7 reaktioner till “Vad kan lugna en stressad person?”

 1. Så bra skrivet! Jag har PTSD och naturen i kombination med fotografering har alltid varit det bästa sätter för mig att återhämta mig. Jag upplever det meditativt att försöka fånga känslan i en situation på bild. Jag har även sen ett halvår tillbaka startat en blogg där jag skriver av mig, det hjälper mig också en hel del. Att få ur mig lite av det som tynger mig utan att behöva belasta någon i min närhet med eländet. Tack för en bra sida!

 2. Tack för kommentaren – och tack för bloggtipset.
  Är det ok om jag tweetar till bloggen?
  Hälsningar Daniel

 3. När jag blir stressad tappar jag fokus och blir lätt irriterad. Jag har svårare att se saker från flera håll och blir tunnelseende. I mitt yrke som läkare så är det så oerhört viktigt att inte åka in i den stressen så att jag missar helheten. På de flesta mottagningar och avdelningar är stressnivån hög och där jag arbetade senast så hade vi dans en gång i veckan i samband med APT. Först tyckte jag att det kändes fånigt men märkte ganska snart att det hjälpte gruppen att samtala bättre vilket skapade större gemenskap och omtanke om varandra. Som jag ser det så var det dansen som gjorde att stressnivån gick ner. Dansen, gemenskapen och skratten på onsdagarna ökade oxytecinet i vår arbetsgrupp.

 4. Hej Tänkaren,
  Ledsen att jag dröjt med att svara – när jag det senaste året läst Lasse Bergs Kalahari-serie, kan jag absolut instämma i dansens roll i att underlätta gemenskap bra vibbar.
  Hälsningar Daniel

 5. Åh va härligt att läsa att sex och onnani ärkan vara bra för en! Har dock hört att själva orgasmen tar mycket energi men det kanske är värt oxytosinet!? Jag har också insett att vara utomhus och att skriva dagbok hjälper välldigt mycket ! Gick även i samtalsterapi som har hjälpt mig ta mig ut ur mönstrena som gjort mig matt! Är på väg ut ur detta nu men märker att om jag tex tar i lite för hårt på ett yoga pass så drabbas jag av ångest ledverk och orimlig träningsverk dagarna efter… så försöker verkligen ta det försiktigt med träningen! Tänk på det ni med ! Kram

 6. Tack så mycket för kommentaren. Väldigt bra att du tar upp detta att har man något som helst problem med utmattning så kan för kraftig träning sänka en helt, hade tänkt skriva om detta på något sätt, tycker inte att det tas upp alls. Och jag hör ofta om det, och det går att förstå neurokemiskt.
  Bästa hälsningar Daniel

Kommentarer inaktiverade.