It should be mandatory reading for all parents, teachers and politicians.
Rebecka Abrams, recensent i The Guardian
Det kommer inte sällan upp böcker och debatt som på olika sätt ifrågasätter vikten av att föräldrarna skapar en god känslomässig miljö för sina barn. Jag tänker på författare som David Eberhard, Judith Rich Harris och Bent Hougaard (som skapade begreppet curlingbarn/föräldrar).
För alla som är intresserade av detta skulle jag vilja rekommendera boken Kärlekens roll av Sue Gerhardt, som nu har kommit i en ny upplaga på engelska (är osäker på om det nya översatts till svenska). Kunskaperna om hur känslor och omhändertagande påverkar barn har funnits i vetenskapliga sammanhang åtminstone sedan 1940-talet, då John Bowlby började publicerade studier av hur barn påverkas av interaktionen med sina vårdnadshavare, det som blev embryot till anknytningsperspektivet inom utvecklingspsykologin. Gerhardt har gjort det imponerande jobbet att kombinera all kunskap om anknytning med all den nyare forskning där man kan se hur anknytning, känslor och relationer hos barnet hänger ihop med sådana saker som hjärnans utveckling, hormoner och så. Till exempel har den senaste tiden mer kroppsligt inriktad forskning med bland annat magnetresonanskameror lett till att man än tydligare än förut kan se hur individers stresskänslighet påverkas av den känslomässiga miljön under de första åren. Och stresskänsligheten hänger nära ihop med immunförsvaret genom något som kallas för stressaxeln, vilket gör att dessa saker har en direkt påverkan på individens hälsa genom hela livet. Något som jag tycker är väldigt intressant och viktigt.
I den senaste upplagan har Gerhardt lagt till en hel del ny forskning, bland annat om hur miljön i moderlivet påverkar barnet.
För mig som arbetar med frågor om psykiska bekymmer, känslor och barndomens påverkan på vuxenlivet, är detta fängslande läsning, och Gerhardt inger verkligen känslan av att ha djupdykt i den forskning som finns. Och just att man idag kan knyta ihop forskning från longitudinella studier (över lång tid), med hjärnforskning och anknytningsforskning är något nytt för vår tid, som ger ytterligare trovärdighet till detta område.
Så för att sammanfatta: om du vill ha vetenskapliga argument när David Eberhard och liknande kommer upp på tapeten, eller om du vill se hur man vetenskapligt kan visa hur viktig den känslomässiga miljön för barnet är, så är det här en bok du måste läsa. Jag kan bara hålla med recensenten i The Guardian om att boken borde vara obligatorisk läsning för alla föräldrar, pedagoger och politiker!
– Boken på Adlibris, Bokus.
– Välkommen att läsa mer här på bloggen under rubriken barn/föräldraskap.
– Mer läsning om boken på Psychology Today.
Hej! Jag är en kvinna 32 år som präglats av otrygghet/rädsla sen jag var liten. Har gått i diverse terapimetoder för detta som kbt, emdr, hypnos utan att ha ”knäckt nöten” dvs blivit av med denna prägling. Man går fram några steg, sen händer nåt i livet och man faller ner. Jag förstår att min reaktion många gånger är överdriven men jag kan inte styra över det. Har väl utvecklat nån slags generell ångest och blir ganska lätt orolig och känner ”jag måste vara stark” för att klara jobb t.ex. Undrar om det är min uppväxt med många flyttar och en del otrygga situationer (där jag uppenbart inte fått den tröst/förståelse jag behövt) som gjort att jag blivit så här….
Undrar om du tror det nånsin går att bli läkt på djupet av detta? Försöker bli gravid igen (efter abort pga fosterskada hos första barnet i v.22 2014) och vill mest av allt ge vårt barn trygghet, vill inte att den ska behöva gå igenom att känna att livet är en kamp om att må bra, som jag många gånger känt. Då kanske den boken kan hjälpa till att lära sig mer om hur man skapar en bra uppväxtmiljö?
Hej Maria,
Tack så mycket för din kommentar och fråga!
Jättesvårt detta med ”läkning” – vad innebär det egentligen? Jag är helt säker på att man kan få ett bra liv, så mycket är säkert. En hel del är liksom inprogrammerat i hjärnan och där visar boken en hel del tydlig forskning, och det är svårt att programmera bort. Det finns egentligen ingen klar och tydlig forskning på ”läkning”, som gör att det går att enkelt besvara, det beror liksom på.
Skulle nog i första hand rekommendera andra böcker om föräldraskap, den här är lite mer åt forskningshållet, men absolut läsvärd. Se under rubriken ”föräldraskap” här på bloggen.
Hoppas det är lite svar på frågorna, bästa hälsningar,
Daniel
Den här boken läste jag ganska precis hade fått mitt första barn. Den bekräftade känslan av att det var fel att inte svara på behoven – när många runt mig gjorde tvärtom mot vad vi gjorde. Rekommenderar verkligen att läsa!
Tack för kommentaren, trevlig blogg du har!
Daniel