Jag har tidigare skrivit om att trappa ner psykiatriska mediciner. I det här inlägget tänkte jag helt kort berätta om olika källor till kunskap som kan hjälpa till i den processen.
I mitt arbete får jag en känsla av att många som vill dra ner eller sluta med sina mediciner känner sig ensamma i sin situation. Och det förekommer väldigt motsägande information. Inom psykiatrin och hos läkaren är budskapet oftast att medicin är bra och oproblematiskt, medan det i andra sammanhang finns mer kritiska budskap. Till exempel publicerades för något år sedan boken Pillerparadoxen av den amerikanske journalisten Robert Whitaker, som ger en ganska dyster bild av de långsiktiga effekterna av medicinska mediciner. Och i år kom Peter Goetzsches bok Dödlig psykiatri och organiserad förnekelse. Dessa böcker innehåller dock inte så mycket praktisk information för att dra ner på mediciner.
Och när det gäller själva nedtrappningen hör jag fortfarande ofta personer som fått rådet av sin läkare att dra ner till hälften och sedan sluta helt efter några veckor. Medan många personer med egen erfarenhet av att ha haft svårt att sluta, starkt rekommenderar långsam nedtrappning, 10 % i taget, ofta över flera år.
Se till exempel Giana Kalis artikel här på bloggen som jag översatt till svenska (numera använder hon sitt riktiga namn, Monica Cassani). Kan man läsa på engelska så är hennes blogg ett bra ställe att börja söka information, tycker jag.
En annan bra källa till kunskap på engelska är Harm Reduction Guide av Will Hall. Se gärna också hans video om detta:
En bra svensk bok om att trappa ner mediciner är Fri från psykofarmaka av Anna Nederdal (Bokus). Anna har också startat organisationen psyke.nu för att samla och sprida information inom ämnet.
Jag kan också starkt rekommendera Peter Breggins böcker och videor. Till exempel Psychiatric Drug Withdrawal. Han har också många bra videor på sin Youtubekanal.
Jag vill avsluta med att skicka alla som kämpar med psykiatriska mediciner min varmaste uppmuntran, jag vet att det kan vara tufft på många olika sätt, samtidigt som jag hoppas att de texter jag länkat till här kan ge hopp.
Jag jobbar enbart med att trappa ut patienter från bensodiazepiner, iatrogena beroenden på en beroendemottagning i Sverige.
Vi trappar ut, precis som du skriver, 10% av dygnsdosen – varannan till var tredje vecka. Sedan stöd i abstinensen efteråt då den är väldigt långvarig. Det sägs att abstinensen kan hålla i lika många månader som du tagit medicinen i år. Dvs har du gått på benso i 10 år skulle man kunna ha kvar abstinens i någon form i 10 månader.
För de som vill trappa ner så kan man få bra hjälp från beroendemottagningar runt om i landet.
Vill man prova själv finns det en jättebra bok som vi går mycket efter- Benzodiazepines av Heather Ashton. Där står det både om konverteringar, abstinens och nedtrappningsscheman.
Jättetack för din information, Lise, jag ska komma ihåg det och skicka det vidare.
Daniel
Hej. Läste vad du skrivit om nedtrappning av medecin. Har själv lyckas få bort 4 medeiner. 2 st Antidepressiva en morfin för rygg skada o en sömntablett. Men har 2 medeiner kvar. En för otrolig smärta i magen. O en för ångest. Men känner att det går för fort nu o att dom inte lyssnar på mig o hur jag mår. Rasar i vikt. Försöker verkligen men smärtan är olidlig. Är för feg för att säga stopp då dom går på ganska hårt. Vad ska jag göra?